Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

PolkaLinjen till Gdansk 1980

På 1930-talet fanns sporadisk fartygstrafik mellan Karlskrona och Gdansk i Polen, men först andra världskriget och sedan den kommunistiska “järnridån” kom därefter emellan. Sen kanske många minns åren 1980-1981 när PolkaLinjen med färjan M/S Silesia körde denna rutt som tyvärr inte blev någon succé? Efter “järnridåns” fall i slutet av 1980-talet ökade intresset och en tid i början av 1990-talet fanns en ny linje från handelshamnen på Trossö. Det var dock först 1995 som det kom en mer stadigvarande förbindelse Karlskrona-Gdansk genom Lion Ferry som sedan övertogs av Stena Line 1998 som nu har hemmahamn på Verkö.

2 comments to PolkaLinjen till Gdansk 1980

  • Karlskronabloggen

    Ja, tack för informationen och namnet “Balanga Queen” minns nog många även om jag aldrig åkte med den själv och “Corona Line” blev ju aktuellt för en del år sedan p g a namnet. Ska se om jag kan leta fram en bild från den tiden till ett senare inlägg. Sen fanns det ju en linje även i mitten på 1960-talet och jag tror det finns någon bild på “Hansa Express” från den tiden. Enda gången jag åkt färja till och från Polen var hösten 1991, men vilket rederi det var har jag ingen aning om.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>