Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Dubbla guld för 100 år sedan

Håkan Malmrot, född i Örebro den 29 november 1900, blev Sveriges enda dubbla olympiska guldmedaljör 1920 i Antwerpen. Han flyttade till Karlskrona 1934 och blev driftschef för gasverket. Han bodde på Hantverkaregatan 40, så han hade inte många steg till jobbet på gasverket, som låg alldeles bakom bostaden!

De olympiska simningarna i Antwerpen ägde rum i en för ändamålet uppbyggd vallgrav med längd på 100 meter med mörkt och illaluktande vatten. Håkan Malmrot var totalt överlägsen på både 200 meter och 400 meter bröstsim och tog dubbla guldmedaljer.

Malmrot var en extremt “allround” idrottsman med andra specialiteter som skidåkning och han blev distriktsmästare på 30 km och han provade även stavhopp, fotboll, bandy, kägelspel och hastighetslöpning på skridskor med goda resultat.

Håkan Malmrot bodde åren 1923 – 1931 i Chicago och kombinerade professionella simtävlingar och uppvisningar i USA med utbildning och arbete vid ett forskningslaboratorium.

Efter återkomsten till Sverige fick han år 1934 anställning som driftschef vid gasverket i Karlskrona och han bodde kvar i Karlskrona resten av livet tills han avled 1987. Hans två guldmedaljer från OS i Antwerpen finns i dag att beskåda i Göteborgs Idrottsmuseum.

Håkan Malmrot har just stigit upp ur bassängen, eller rättare sagt vallgraven, efter en av sina två guldmedaljer.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>