Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Sillhövda kyrka 1908

Dagens gamla bild får bli detta vykort på “Holmsjö. Sillhöfda kyrka med klockstapel”. Vykortet är skickat från Holmsjö till Boston i USA våren 1908 och lite märkligt är hela meddelandet skrivet på bildsidan. Fram till sommaren 1905 var det bara tillåtet att skriva just på bildsidan, men här är det alltså tre år senare och utrymmet för att skriva meddelande på adressidan är helt tomt. Det är Helga som skriver till sin syster Gerda i USA och de kom båda senare att bo på övervåningen i min mormorsfars hus i Sillhövda.

Klockstapeln finns kvar fortfarande idag, men den lilla träkyrkan på bilden brann ned till grunden den 19 maj 1940 och det finns en mycket intressant historia kring denna brand som jag ska försöka återkomma till vid ett senare tillfälle och då med en annan gammal bild! Den nya stora kritvita kyrkan som finns idag stod klar 1945 och där har många av mina släktingar både gift sig och begravts.

Sillhövda kyrka och klockstapel 1908

6 comments to Sillhövda kyrka 1908

 • Sillhövda

  Hej,
  jag hittade din blogg efter att ha googlat på branden av Sillhövda kyrka.
  Det hade varit jättekul om du kunde berätta mer om historian kring denna händelse?

  När vi köpte vårt hus fick vi ett dokument där det är en bild på Gerda och Helga hus Sillhövda 1:8. Roligt att se vykortet de skickat!

  Tack på förhand

 • Karlskronabloggen

  Hej!

  Jag ska se om jag hittar informationen kring branden, jag hoppas att min mamma skrev ned om denna händelse och jag ska kolla de närmaste dagarna i hennes efterlämnade “arkiv”.

  När det gäller Gerda och Helga tog jag hand om alla deras foton från slutet av 1800-talet när de skulle slängas i samband med att det skulle bli auktion i min släkts hus i Sillhövda. Det var närmare 20 kilo stora och små fotografier, mest okända personer från USA, men även en del som skickats från deras syster som gifte sig i USA och fick flera barn. Med lite hjälp lyckades jag få kontakt med ett barnbarn som jag sedan kunde skicka alla fotografier till.

  Jag har två gamla trevliga “fotovykort” på Sillhövda 1:8, ett på bara själva huset och ett där ägarna Bengt och Christina sitter på en bänk och med Helga och Gerda stående på varsin sida om bänken!

 • Sillhövda

  Det hade varit jättesnällt om du vill kolla efter det!
  Vi bor i Sillhövda 1:9. När vi flyttade hit fick vi höra av de förra ägarnas barn att en tidigare ägare till gården, en kvinna, ska ha haft någon anknytning till branden. Där av vår nyfikenhet kring detta!

  Vad roligt att höra! Om du har lust får du hemskt gärna maila bilderna? Hade varit jättekul att ha. Spännande med historian kring gårdarna här runt omkring.

 • Karlskronabloggen

  Ja, jag kan strax mejla en utskrift av en tidningsartikel i BLT från den 20 maj 1940 som behandlar branden. Den kvinna som du nog tänker på är “Lotta” och hennes “anknytning” till branden. Hon begravdes två dagar innan branden och det finns en del historier kring detta som min mamma och hennes moster berättat, men jag minns inte allt just nu! Får kolla vidare i min mammas papper om hon skrev ner något om detta.

  Jag kan skanna bilderna på Sillhövda 1:8 högupplösta och mejla senare i veckan. Skulle gissa ätt de är någon gång från åren mellan 1910 och 1920.

 • Stefan Blomquist

  Jag skulle bli väldigt tacksam om jag kunde få en kopia på tidningsartikeln från BLT den 20 maj 1940, som behandlar branden av Sillhövda kyrka.

  • Karlskronabloggen

   Hej Stefan! OK, jag skickar den strax via mejl. Det är en lite skadad bild av artikeln, men jag skickar även en avskrift i två delar i textformat. Hälsningar Lasse

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>