Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Långräntorna sjunker

De långa räntorna på mellan två och tio år har sjunkit rejält senaste månaden, inte bara i Sverige utan också i t ex Tyskland och USA. Det gör att det plötsligt blivit lönande att investera i obligationsfonder, vilka ökat rätt bra under december. Lite synd bara att det ännu inte blivit verklighet att värdeökning på ISK-konton med mindre än 300 000 kronor ska vara skattefria för det är ju inga jätteökningar man kan räkna med i obligationsfonder.

Även de korta räntorna på tre månader rör sig nedåt, men bankerna har ännu inte börjat sänka räntan på sparkonton. Där är enligt min mening klart bästa alternativet SBAB som har 3,75 procent med helt fria insättningar och uttag. SBAB har också alternativet 4,25 procent om man binder det insatta beloppet på tre månader. Då betalas också räntan ut direkt på förfallodagen och inte den 31 december, så det blir så att säga även “ränta på ränta”. SBAB håller också 4,25 procent vid sex månaders bindningstid och 4,05 procent om man binder insättningen på ett år. Frågan är väl när dessa räntor börjar sänkas, för SBAB har liksom flera andra banker sänkt låneräntan två gånger senaste tiden.

Nedan en skärmdump från Dagens Industri där dagens långräntor i Sverige, Tyskland och USA framgår. Det var bara några veckor sedan tioårsräntorna låg över tre procent i Sverige och snuddade fem procent i USA.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>