Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Anna Sahlströms flygplan

Dagens gamla bild kommer inte från Karlskrona utan är ett udda s k “äkta fotovykort” i samlingen och visar Sirsjöns is vid Torsby i Värmland. År 1926 köpte konstnärinnan Anna Sahlström (1876-1956), som var en avlägsen släkting, detta flygplan, en Blériot XI, licenstillverkat vid Thulinverken i Landskrona 1918.

Tanken var nog att Anna skaffade planet för att snabbt kunna ta sig till konstnärsvänner i t ex Stockholm och Paris. Anna lär ha sagt att “vi har en händig dräng därhemma”Sahlströmsgården och att han skulle kunna lära sig att framföra flygplanet.

Det hela stannade dock vid en dröm och planet lär aldrig ha kommit upp i luften. Planet stod sedan uppställt vid en badplats i närheten långt in på 1930-talet och hittades så småningom 1993, nedmonterat i delar i en lada i Torsby och köptes av piloten och veteranflygentusiasten Mikael Carlson från Löberöd i Skåne, men ursprungligen från Åmål i Dalsland. Om jag förstått allt rätt använder han fortfarande planet, eller åtminstone delar av planet, vid olika uppvisningsflygningar runt om i Sverige och övriga Europa. Han har bl a flugit över Engelska kanalen 1999 på 90-årsdagen av den första kanalflygningen som utfördes av Louis Blériot.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>