Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Historik kring Wämöparken

I samband med den stora Hembygdsfesten på Wämö 1908 väcktes idén om att skapa en kulturpark i samma stil som Skansen i Stockholm. Intitiativtagare var bl a Blekinge Museums grundare Gustaf Quiding. En förening bildades i maj 1909 och redan första månaden fick den över 500 medlemmar. På hösten samma år började arbetena med röjning och anläggning av gångvägar och till våren uppfördes byggnaderna.

Invigningsfesten hölls den 18 juni 1910 med mycket stor tillslutning från Karlskronaborna. För att anknyta till parken blir dagens gamla bild är ett vykort från 1910 och visar den ursprungliga portalen som uppfördes just till invigningen. Lite märkligt nog revs portalen redan 1921 och ersattes året därpå med den nuvarande entrén som är en kopia av den gamla Stadsporten till Karlskrona. En kopia av den gamla portalen gjordes till firandet av hundraårsminnet av parken 2010 och finns vid ingången lite till öster, nära bautastenen.

Lite kort historik kring Wämöparken

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>