Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Grosshandlaren i fria luften

Johan August Pettersson har varit med i Karlskronabloggen tidigare och det var nog ytterst få karlskronabor som kände honom under sitt riktiga namn. För alla kring förra sekelskiftet var han “Grosshandlaren i fria luften” och han tillbringade dagarna med att gå runt och sälja diverse saker från en korg han bar. Han bodde tillsammans med sin syster Anna Björkholmen och även hon betraktades som ett original och finns publicerad på samtida vykort.

På vykortet nedan är är han ordentligt uppklädd och fotograferad i ateljé. Andra vykort visar honom i vardagsklädsel och med sin korg. Detta vykort är postgånget 1904 och i texten skriver avsändaren bl a

“… Här har man varit och andats till sig Grosshandlaren på Löfmarknaden i natt. Som du ser här är han i all sin glans…”

Efter att systern gått bort kunde Johan Auguste inte längre klara sig själv utan han flyttade till fattigvårdsinrättningen “Borgen” på Pottholmen, det som senare blev Strandgården och där levde han sina sista tid i livet.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>