Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Missuppfattning i rätten!

Jag tjänstgör som nämndeman i Blekinge Tingsrätt ett antal gånger i månaden. Nyligen var det flera mål samma dag och normalt går vi tre nämndemän som ska sitta i samma mål upp tillsammans till den sal som gäller. Dock med mina höftproblem tar jag alltid hissen utanför nämndemannarummet och jag gick denna gång upp lite tidigare än mina två kollegor.

Vi har läst in oss lite på vad som gäller då vi (utom i en viss typ av ärende) först en halvtimme innan får vissa handlingar som rör ärendet. När jag just skulle öppna dörren till rättegångssalen utspelade sig följande konversation med en av stadens mest kända advokater:

– Advokaten: Hej, ska du vara i den salen?
– Jag: Ja, jag såg i handlingarna att du också ska vara här!
– Advokaten: Men du kan inte gå in i salen nu, det är tio minuter kvar tills det börjar. Vi kan väl sätta oss ned härborta och prata lite?
– Jag: Vad vill du prata med mig om?
– Advokaten: Om åtalet och vad vi ska säga i rätten.
– Jag: Men jag är nämndeman så jag måste gå in i god tid innan målet inleds.
– Advokaten: Oj, då ber jag så hemskt mycket om ursäkt.

Ja, jag såg kanske lite skum ut (det var innan jag klippte mig) med ovanligt långt hår och kanske därför advokaten av obegriplig anledning trodde jag skulle vara den tilltalade i målet? Advokaten var utsedd som ”offentlig försvarare” och han hade uppenbarligen aldrig träffat sin klient tidigare. Klienten var drygt 40 år yngre än mig så det är rätt otroligt hur advokaten kunde göra ett sådant misstag.

1 comment to Missuppfattning i rätten!

  • Igge

    Inte alls konstigt. Tänk bara på hur många som kommer till Sverige och utger sig för att vara barn oavsett ålder!
    Inte lätt att vara advokat då.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>