Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

“Ia” berättar om Dragsö

Min vän och kollega i Föreningen Gamla Carlscrona Ingemar “Ia” Fredriksson skriver utmärkta inlägg om Karlskronas historia på sin Facebooksida. Igår berättade han om Dragsös historia och jag återger inlägget i sin helhet illustrerad med ett vykort med titeln “Karlskrona. Dragsö Utkik” utgivet av Ultra-förlaget i det mycket ovanliga formatet 21,5 x 10,5 centimeter. Tyvärr ej postgånget vykort från omkring 1960. Ingemar har genom åren även skrivit fyra av Föreningen Gamla Carlscronas årsböcker, den senaste 2019 där bloggförfattaren fick äran att sammanställa boken och även komplettera med ett 50-tal fler bilder.

“HISTORISKT. – DRAGSÖ.
Dragsö var förr en “vild orörd” ö omedelbart norr om Saltö. Både Dragsö och Saltö tillhörde Nättraby socken och ägdes fram till 1906 (1915) av familjen Wachtmeister på Johannishus fideikommiss.
Dragsö, som tidigare skrevs DragÖön, är bildat till DRAG, som i gammal tid betydde; “ställe där man drar båt” (t.ex. över ett näs eller ed) samt Ö. Över Dragsö’s “midja”, den smala delen mellan Borgmästarefjärden och Killingaviken, drog man förr i tiden sina båtar för att slippa ro eller segla runt Pressasundet (senare förvanskst till Prästasundet)
På Dragsö finns en bad– och campinganläggning och sedan 1952 Karlskrona Segelsällskap, KSS, som tidigare låg på södra Saltö.
KILLINGAVIKEN (Tje–ljud) har sitt ursprung i Kil eller Kille, gamla ord som betyder kanal. Alltså; “kanalen”, kilen där man seglade in för att komma till Drag, ställe där man drar båt. Dragpassagen över Dragsö’s midja var förr gräsbevuxen och mycket smalare än idag.
Sydväst om Dragsö ligger DEGERSKÄR. Namnet är bildat till Diger = (stor) samt skär.
(Utdrag ur mitt “Carlscronaencyklopedin)”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>