Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

“Ingen av officerarna bar uniform…”

Ingen av officerarna bar uniform - östtyska spioner i SverigeEn läsare tipsade mig för rätt länge sedan om en intressant bok som till största delen utspelar sig i Karlskrona med omnejd. Boken heter “Ingen av officerarna bar uniform – östtyska spioner i Sverige” och är skriven av Erik Ekelund. Författaren är civilekonom och bosatt i Tyskland sedan lång tid tillbaka.

En sammanfattning av handlingen är att den utspelar sig under drygt två veckor måndagen den 12 oktober t o m tisdagen den 27 oktober 1970 då det pågick en mycket stor militärövning i Blekinge. Övningen övervakades i av östtysk militär som med hjälp av svenska medlöpare kom över hemliga svenska försvarshandlingar. En mycket liten grupp svenska soldater och värnpliktiga tog sig sedan till Östtyskland för att med hjälp av tidigare beslagtagna miniubåtar återta handlingarna.

“Erik Ekelund deltog i manövern. Efter DDR:s fall hittade han i tidigare hemliga arkiv de sista pusselbitarna i det spännande dramat. Hans laddade bok återger i romantiserad form händelserna i Blekinge och Warnemünde. De svenska soldaterna belades med tystnadsplikt i 25 år – till oktober 1995. Men nu kan allt berättas.”

Jag blev mycket förvånad över att jag aldrig ens hört talas om boken tidigare och nu har det ju gått ytterligare 20 år sedan den utkom. Det fanns ett exemplar för utlåning på Karlskrona Stadsbibliotek som dock förvarades i magasinet, så bibliotekarien tog hissen ned och hämtade boken.

Boken är en riktig “tegelsten” på 441 sidor och det man funderar på hela tiden är om detta verkligen skulle kunna ha hänt i verkligheten och hur det i så fall skulle ha kunna tystats ned så totalt? Fast det är upp till läsaren själv att bedöma vad som är verklighet och fiktion i boken och jag kan verkligen rekommendera läsning, speciellt för alla som var med på den tiden. Jag gjorde själv värnplikten fem år senare i Karlskrona och det är helt klart så att jag känner igen vissa av de befäl som nämns, trots att de har andra namn än sina riktiga i boken.

Miljömässigt kände jag som Karlskronabo igen mig både i innerstaden, i militäranläggningarna och i omgivningarna. Platser där delar av handlingen utspelar sig är bl a Hästö, Skillingenäs, Listerby, Möljeryd, RingöLyckebyfjärden och Ronnebyhamn.

Huvudpersonen i handlingen är värnpliktige Christian Johnsson som var det som på den tiden kallades “malaj” eller som det officiella uttrycket på den tiden löd “handräckningsman“. Det blev man oftast om man hade något lättare fysiskt “handikapp” t ex sämre syn, hörsel, hösnuva, övervikt eller liknande. Som värnpliktig fick man då jobba som chaufför, kontorist eller förrådsman för att ta några exempel. Många valde också att själva “klassa ned sig” till handräckningsman, vilket var oerhört enkelt och mycket vanligt förekommande

Andra personer i handlingen är t ex mlitärerna Hagman, AspengrenÖgren, Carlsson och Niklasson plus östtyska militärer som Hörner, Wrede, Becker och Schultz. En som också spelar en stor roll är änkan Helga Pettersson på Hästö där dramatiska handlingar utspelar sig i hennes hus. En annan dramatik just i början av boken är i Möjeryd med hemvärnsmannen “Tok-Olle“, eller som han lite snällare kallades “Gubben Palme“.

Boken finns att köpa direkt från förlaget Contra där den kostar 240 kronor (där finns även ett kort utdrag ur boken att läsa) eller enkelt via Bokus där den kostar 213 kronor. Jag har aldrig sett någon recension av boken tidigare, men jag ska skriva en lite kortare och mer allmänt inriktad recension på Bokus snarast och varmt rekommendera boken! Mycket trevlig och spännande läsning i denna mycket välskrivna bok och speciellt intressant för oss som är uppvuxna och bor eller bott i Karlskrona. Dock även för alla tiotusentals som gjorde “lumpen” i Karlskrona på 1970-talet, jag garanterar att många kommer att känna igen sig på många platser.

Enligt uppgift ska BLT i Karlskrona fått tips om boken och lovat skriva en recension, men så skedde aldrig med den officiella förklaringen att den är utgiven av ett “högerförlag” (vad det nu betyder eller skulle göra för skillnad?) och att den skulle vara alltför kritisk mot Olof Palme (som vid tiden för händelserna var statsminister). Min personliga reflektion är nog att BLT kollade lite med “konkurrenten” Sydöstran och deras politiske chefredaktör Hans Bülow som arbetade för Östtysklands utlandsradio under flera år i slutet av 1970-talet och att det är rätt givet att han inte uppskattade boken. Fast det är som sagt bara en alldeles personlig tanke!

Som sammanfattning av detta ovanligt långa inlägg i Karlskronabloggen så rekommenderar jag varmt boken som finns att köpa hos Contra eller Bokus på länkar i text och bild ovan. Det kanske även går att hitta begagnade exemplar på Bokbörsen. Kolla annars med era lokala bibliotek om ni är intresserade av att läsa boken!

5 comments to “Ingen av officerarna bar uniform…”

 • Fd K-a-bo

  Just köpt boken, ska bli intressant att läsa.
  Jag har ju fö personligen sett svenska folkbokföringsregistret på DDR-datorskärmar.
  De visste nog en hel del om oss.
  Mer än vi tror..
  DDR lär ha haft 80 000 man enbart dedicerade till invasion av Sverige. Lär också ha haft 12h marschberedskap!
  DDR låg ju bara fyra timmar bort, sjövägen och innan en ev invasion rapporterats till ansvariga (och de litat på innehållet) lär nog DDR-trupper redan ha stått i mitten av Småland..

 • Lars Ottosson

  Intressant för jag läste boken för några år sedan och den är mycket bra. Läser regelbundet bloggaren Tommy Hansson som skrev om boken i sin blogg för 2-3 år sedan och blev intresserad. Håller med om att det är en mycket bra bok.

 • Tjalle

  Jag blev uppmärksam på boken genom en god vän.
  Den är mycket bra ! Tycker jag.
  Särskilt då man som bördig från trakten känner igen många brottsplatser.

  Jag finner det också konstigt att den inte nämnts alls i lokalpressen, tydligen inte heller efter konkreta tips ?
  Eller är det fråga om “gammal hederlig censur” ?

 • Bränteknuva

  Den “boka” ska jag också låna för det verkar intressant. Gjorde värnplikten på KA2 Gräsvik vid den tiden.Tackar för tips.

 • Torkel Nilsson

  Intressant läsning! Undrar om det kom några kommentarer från politiker och militär? Hörde talas om boken redan när den kom ut men läste inte förrän nu när jag fick den av en god vän. Det måste ju ha kommit några relevanta kommentarer.
  Tolle

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>