Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

“Opassande munterhet”

Thor Modéen fick böter för "opassande munterhet" år 1935Idag matas vi nästan varje vecka av bisarra historier om hur “kränkta” personer får olika former av skadestånd, antingen efter domar från Diskrimineringsombudsmannen (DO) eller påtvingade uppgörelser innan domar.

Det fanns dock tydligen även pursvenskar som kunde känna sig kränkta förr i tiden och till höger ett exempel. Det var skådespelaren Thor Modéen som den 7 mars 1935 tillsammans med en kollega dömdes till 75 kronor i böter för “opassande munterhet” enligt lagen om offentliga föreställningar på stora helgdagar. Det var i samband med en matinéföreställning i Stockholm på juldagen 1934 som anmälan gjordes. Förutom att vara alldeles för rolig hade Thor Modéen även haft en “alltför burlesk hatt”. Just juldagen minns vi nog många som årets tråkigaste dag långt fram på 1960-talet, då alla affärer och restauranger var stängda så man får tänka på att anmälan gjordes i den tidens anda.

Thor Modéen minns jag annars mest från den underbara gamla “pilsnerfilmen” Pensionat Paradiset från 1937 där han spelade en svensk skräddare som hävdade att han var identisk med den världsberömde operasångaren Don Carlos och bl a sjunger den underbara sången “En äkta mexikanare“. Filmen sågades totalt av kritikerna, som t o m ordnade ett möte i Stockholms Konserthus med syfte att förbjuda liknande “skräpfilmer”. Filmen älskades dock av svenska folket och blev en enorm framgång.

Thor Modéen var endast 52 år gammal då han avled 1950 och han hade då hunnit med att göra hundratals filmer och grammofoninspelningar. På fritiden var Thor Modéen faktiskt en hängiven frimärkssamlare!

1 comment to “Opassande munterhet”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>