Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Svensksund vid Kungsbron

Jag har tidigare visat en bild från händelsen nedan i Karlskronabloggen och här kommer ytterligare en! HMS Svensksund har på sin resa från från polarvidderna lagt till vid Kungsbron den 30 september 1930 och en rad militära och civila dignitärer från Karlskrona står redo att gå ombord.

På fartyget finns kvarlevorna av de tre polarfararna Salomon August Andrée, Knut Fraenkel och Nils Strindberg som startade sin ballongfärd med “Örnen” mot Nordpolen 1897. De tre var sedan försvunna i 33 år innan de av en slump hittades på Vitön vid Svalbard sommaren 1930. De hade efter den misslyckade ballongfärden tagit sig dit och tvingats slå vinterläger i sitt försök att till fots ta sig tillbaka till bebodda trakter, men dukat under av kyla, näringsbrist och sjukdom.

Efter det korta stoppet i Karlskrona fortsatte Svensksund till Stockholm där den högtidliga begravningen skedde.

Svensksund vid Kungsbron

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>