Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Märklig löparupplevelse!

Idag var det dags att ta fram löparskorna igen och det blev en märklig upplevelse. Jag har inte sprungit på allvar på sju-åtta år, förutom enstaka träningsturer i Karlskrona med ojämna mellanrum och likaledes i Beijing de dagar luftkvalitén och/eller temperaturen där var rimliga för löpning.

Sen kom sommarens långa sjukdomsperiod, som satte ned konditionen till noll, att då promenera hundra meter kändes som ett normalt morgonpass med tio kilometer löpning. Började dock faktiskt “springa” lite ett par veckor kring månadsskiftet november/december förra året, men det var tungt och omöjligt att springa ens en kilometer i följd. Provade lite olika varianter för att förbättra konditionen innan motivation och väder gjorde att det kändes rätt meningslöst. Trolig orsak var väl de mediciner jag då tagit och till viss del fortfarande tog?

När jag tog på löparskorna i morse var tanken att springa och omväxlande tre kilometer. Det blev dock en märklig upplevelse och inga som helst problem att “springa” alla tre kilometer helt utan stopp och jag kunde lätt fortsatt längre. Kollade klockan och tre kilometer på 18 minuter är bättre än OK helt utan träning.

Kändes nästan lite chockartat med hänsyn till hur det kändes i november/december. Tiden motsvarar 10 km/tim så jag tycker det passar bra att plocka fram en drygt tio år gammal bild då jag överskred denna hastighetsgräns med råge under alla träningspass. Gränsen mellan “löpning” och “joggning(för mig personligen) går vid 12 km/tim eller 5 min/km, vilket jag klarade utan problem de senaste två Stockholm Marathon jag sprang 2005 och 2006. Nu är givetvis inte målet att springa marathon igen, utan att kunna springa normalt och kanske ta några långrundor tidigt på morgonen från “staun” ut över Nättraby och Skärva utan att ens bli trött, men det är långt kvar tills dess.

Märklig löparupplevelse!

För drygt tio år sedan var det inga problem att överskrida hastighetsgränsener på 10 kr/tim, som här på Verkö, ens under uppvärmningen. Idag var det en helt fantastisk upplevelse att göra det helt utan att ha tränat på så lång tid.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>