Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Besöksrekord hos Rosenbom

I gamla tider var det tradition att de som skulle ta studenten vid Läroverket och Teknis tågade genom Karlskronas gator från Östra Köpmangatan via bl a Ronnebygatan ned till Rosenbom utanför Amiralitetskyrkan. De blivande studenterna tågade i en lång rad med ena foten i rännstenen och den andra på trottoaren. Väl på plats skulle man lägga ettöringar med sitt födelseår i springan under Rosenboms hatt och senare blev det en 25-öring präglad under sitt födelseår.

Studenten finns ju inte längre sedan slutet av 1960-talet, men de flesta kallar fortfarande skolavslutningarna sedan dess att ta “studenten”, vilket naturligtvis egentligen inte är ett korrekt uttryck. Nu är det nya traditioner och igår var det “mösspåtagning” i Karlskrona och sedan vandrade “studenterna” ner till Rosenbom, dock ej på samma sätt som tidigare och det var kanske besöksrekord hos Rosenbom igår? Jag tog själv några bilder på firandet på andra platser i centrum, men nedanstående bild lånar jag från Lasse Carlsson som förevigat en del av dessa ungdomar som lyfte på Rosenboms hatt och lade ned åtminstone en krona, som är minsta myntet idag.

Besöksrekord hos Rosenbom?

Besöksrekord hos Rosenbom? Foto: Lasse Carlsson – rosenbom.se

Fotografen Lasse Carlsson är en stor samlare av allt som har med Rosenbom att göra och har senaste året byggt upp en mycket stor samling, både rent fysiskt men även information om Matts Rosenbom. Jag kan starkt rekommendera ett besök på hans hemsida som du når via länken nedan och du kan även söka på “Rosenbom” på Facebook så kommer du till en grupp där även besökare kan lägga in egna minnen av Rosenbom.

Rosenbom.se

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>