Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Fidras återkomst 1922

Segelyachten Fidra var en båt som under nästan exakt två års tid och med elva mans besättning seglade jorden runt och återkom till Karlskrona den 11 september 1922. Många hade samlats vid Kungsbron för att ta emot Fidra den dagen och här ligger båten ankrad och besättningen är på väg mot kajen. Det finns ett tiotal mycket ovanliga s k fotovykort från hemkomsten, men jag har även några från provseglingar i september 1920.

En av deltagarna var löjtnant Uno Thorburn som efter hemkomsten skrev en mycket trevlig bok “Med Fidra på världsomsgling” som är rikt illustrerad från alla platser Fidra besökte plus diverse ritningar över båten.

En rolig passus i boken är att besättningen var tvungna att skaffa pass på konsulaten i Malmö för att få angöra USA och Argentina och till det senare landet gällde följande: “För att få pass till Argentina fordras bl. a. läkarintyg, att man inte är vansinnig. Till vår glädje erhöllo vi detta i Malmö.”

Fidra återkommer till Karlskrona den 11 september 1922

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>