Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Räntor sänker börserna

Om man hade trott på “experterna” i början av 2023 var de stigande räntorna snart ett minne blott och sänkningarna skulle redan nu ha börjat. Så är dock inte fallet och den 10-åriga USA-räntan nådde idag sin högsta nivå sedan 2007. Även i Sverige stiger räntorna fortfarande och i samma takt sjunker Stockholmsbörsen, som nu är nere på nästan exakt samma nivå som när 2023 inleddes. (Skärmdump från Dagens Industri).

Även aktiefonderna påverkas och när Riksbanken nu försöker stärka den svenska kronan går även våra svenska globalfonder ner i och med att dessa handlas i oftast dollar eller Euro. Om Riksbanken lyckas med förstärkningen kommer global- och USA-fondernas stora uppgång under 2023 att minska kraftigt. Uppgången har i princip bara utgjorts av att den svenska kronan försvagats, eller som en fondexpert nyligen så träffande kallade det – “en valutapumpad uppgång”.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>