Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

SCB:s väljarundersökning

I maj och november varje år görs Statistiska Centralbyråns stora väljarundersökning och gammelmedierna brukar betrakta denna som “den mest tillförlitliga” opinionsmätningen. Detta trots att den ofta visat sig vara helt fel och ett exempel är från innan valet 2014, då Sverigedemokraterna bara hade 8,1 procent i undersökningen närmast valet, men valresultatet blev 12,9 procent. Det ger en felmarginal på över 50 procent just för SD och ett annat parti med stor felmarginal är Socialdemokraterna som alltid grovt överskattas.

Det som dock mest talar för att denna undersökning inte går att lita på är det enorma bortfallet av de som blir tillfrågade. Novemberundersökningen omfattade 8 919 personer men bara 4 715 svarade på frågorna, vilket motsvarar ynkliga 52,9 procent. Bortfallet omfattade både folk som inte svarade i telefonen eller andra som inte ville uppge vilket parti de tänker rösta på, så som vanligt får man ta SCB:s undersökning med en stor nypa salt.

SCB:s väljarundersökning november 2017

SCB:s väljarundersökning november 2017

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>