Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Fredag 13:e idag

Idag är det fredagen den 13 oktober så nu återstår väl att se om det är en otursdag eller inte? Både veckodagen fredag och talet 13 är sedan länge förknippat med otur och olycka och en sådan dag inträffar en till tre gånger per år. Det finns t o m ett särskilt namn för kombinationen fredag och 13, nämligen paraskavedekatriafobi. Gäller det bara rädslan för siffran 13 är namnet triskaidekafobi.

Påminner för övrigt lite om min tid i Kina där siffran 4 är förknippat med otur och ännu hemskare saker. Minns som exempel hissen i våra finsk/kinesiska vänners hus i Beijing som saknade nummer 4, 14 och 24. Huset hade egentligen 27 våningar, men i hissen fanns våningsnummer upp till 30 då dessa tre nummer saknades.

På samma sätt är siffran 8 det stora turnumret i Kina och anledningen till att Olympiska Spelen i Beijing invigdes den 8 i månad 8 år (200)8 exakt klockan 8 minuter över 8 på kvällen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>