Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Sveriges vanligaste LP-skiva

Artisten Pelle Karlsson sjöng en eftermiddag senhösten 1973 in det som kommit att bli “Sveriges vanligaste skiva” eller “Pelles gröna” som den också kallas. Det var kristen musik och titeln på skivan är “Han är min sång och min glädje.”

Det har växt fram en slags kult kring denna skiva som ursprungligen pressades i 4 000 exemplar, men som senare ökade till flera hundratusen exemplar och ingen vet exakt hur många skivor som gavs ut. På Facebook finns en grupp “Jag har skådat Pelle Karlsson” där där vi drygt 2 100 medlemmar dokumenterar att man hittat skivan på någon loppis och tar en bild med skivan framför sitt ansikte. Det ingår också att man “frontar” skivan längst fram i backarna på loppisar eller skivmarknader. Jag har sett bilder på ett tjugotal backar bredvid varandra där “Pelles gröna” står främst i alla.

Jag letade på den lilla loppisen i Sälleryd i lördag och hade tänkt “fronta” Pelle, men märkligt nog fanns där ingen sådan skiva i den enda backen.

Sveriges Radio har ett utmärkt reportage från 2016 om kulten kring denna skiva på länken nedan!

Sveriges Radio: “Sveriges vanligaste skiva”

Här en bild på omslaget på en skiva jag “frontade” i min lilla back med skivor senast jag stod på en loppmarknad i Hoglands park förra året, men ingen köpare dök upp trots priset tio kronor.

Huvudspåret “Han är min sång och min glädje” finns även att avnjuta på YouTube även om bilden på omslaget där blivit i helt fel färg, snarare gul än grön!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>