Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

“Guld i nävarna”

Edwin Ahlqvist (1898-1984) gav bl a ut tidningen Rekord-Magasinet 1942-1968 men var även boxningspromotor och boxningsmanager för Ingemar Johansson. Boken “Guld i nävarna” tror jag kom ut redan i oktober 1959, några månader efter att Ingemar blivit världsmästare.

Min bok på bilden är dock en senare upplaga från 1965, utgiven av Cirkelförlaget. Trevligt med autografer av både Edwin och Ingemar, plus att jag klistrat in Floyd Pattersons autograf. En granne på andra sidan Alamedan i Karlskrona, Arne “Isen” Israelsson var chef för Ronneby Brunn där Floyd höll träningsläger flera gånger i slutet av 1960-talet. Min mamma var bekant med “Isen” och ordnade så att jag fick autografen!

3 comments to “Guld i nävarna”

 • Tjalle

  1959 !
  Fighten skulle gå den 25 juni. Men det regnade och Yankee Stadion hade inget tak.
  Så den försköts en dag.
  Den sändes bara över Radio Luxemburg.
  Vi steg inte upp mitt i natten utan hörde reprisen på morgonen.
  Vid varje golvning av Floyd så utbröt min mamma i “stackars neger !”.
  Om hon vetat att hon 30 år senare skulle bli klassad som rasist för detta … ?
  Jag hade köpt boken om Ingemar och fick några månader senare ett “tilläggshäfte” om titelkampen.
  Jag prenumrerade på Rekord-Magasinet och sparade alla baksidelag.

 • Karlskronabloggen

  Ja, det ordet får man ju inte använda sedan länge även om det lever kvar i ett visst bakverk. T o m Expressen använde ordet i sin reklam på 1950-talet:

  http://karlskronabloggen.se/2013/03/18/nagra-gamla-reklamvykort/

  Jag var bara fem år och jag minns inte matchen, däremot har jag minne av att min pappa lyssnade på radio efter Ingemars förlustmatch året efter där han blev rejält knockad.

  Om du är med på Facebook kan jag rekommendera gruppen “Vi som läste Rekord-Magasinet och samlade Alfa-bilder” som startades av min vän Bo Bergforsen. Där kommer många härliga lagbilder och många trevliga kommentarer.

  https://www.facebook.com/groups/380569852067341/

  Rekord-Magasinet är trevlig och jag brukade köpa den på 1960-talet. Vi hade sommarhus i Sillhövda och en bit därifrån låg en soptipp där jag, min bror och en kompis hittade mer 300 gamla Rekord-Magasinet. Härlig läsning på sommarlovet, men tyvärr hamnade i tidningarna i källaren där de blev fuktskadade så min pappa grävde ner tidningarna. För tiotalet år sedan hittade jag ett hundratal i pappersåtervinningen i vårt hus. De har jag fortfarande kvar, även om jag sålt några enstaka på loppis.

 • Tjalle

  Nej,är ej med på Facebook.
  Var med en gång i flera timmar men tyckte det var överpinsamt när dotterns kompisar ville vara “min vän”.

  “…. där han blev rejält knockad.”
  Jo det var i Polo Grounds 1960 och koms väl mest ihåg för att Ingemars ena fot darrade när han låg på ringgolvet.

  Sedan var det ju Ahlqvists månadsmagasin “All Sport” som jag också köpte.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>