Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

På kinesiska muren 2010

Här kommer lite nostalgi från Kina i form av en bild från en sextimmars promenad på Kinesiska Muren från Jinshanling till Simatai för nästan exakt tio år sedan. Jag hade gjort vandringen redan 2007, men 2010 hade jag fått kontakt med Viktor från Jönköping och han och hans tre kompisar ville göra samma vandring.

Kompisarna var på resa i Asien och skulle sedan vidare till Japan. Vi träffades några dagar innan vandringen och besökte bl a Hongqiao Pearl Market och världens största loppmarknad Panjiayuan Antique Market som har upp emot 5 000 försäljare på helgerna. År 2010 hade man dock börjat med att även ha försäljning vissa vardagar, så där var åtminstone ett par tusen försäljare vid vårt besök.

Kompisarna från Jönköping hade sedan lyckats få med sig flera intresserade på vandrarhemmet i Beijing där de bodde, så vi blev totalt tio personer. Efter en skumpig resa i minibuss med hyrd chaufför de tolv milen till Jinshanling började sedan vandringen. Chauffören körde sedan till Simatai där han hämtade upp oss sex timmar senare. Jag har massor med bilder i mycket bättre kvalitet, men detta är den enda bild där vi alla tio vandrare kom med på samma bild, så det blir den jag visar.

Om jag minns rätt var vi ungefär halvvägs efter tre timmar när denna bild togs. Muren var på vissa ställen i mycket dåligt skick och rentav farlig så den stängdes faktiskt bara någon vecka efter vår vandring i juni 2010. Vad jag läst ska den nu vara renoverad och det är åter öppet för vandrare på leden Jinshanling till Simatai och vice versa. Det är för övrigt Viktor som vinkar bakom mig.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>