Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Vilket antiklimax igår!

En stor del av Sveriges befolkning följde igår chefsåklagare Krister Petersson och spaningsledaren Hans Melander i deras digitala presskonferens som varade i två timmar plus en ytterligare timme med frågor från gammelmedierna. De flesta hade förväntat sig att något nytt skulle presenteras i form av mordvapnet eller DNA-spår, men inget sådant fanns.

Det som presenterades var ett utpekande av avlidne Stig “Skandiamannen” Engström som trolig mördare helt byggt på indicier efter att ha läst gamla förhörsprotokoll. Det finns ju inte en chans i världen att det som visades på presskonferensen skulle räcka för en fällande dom, eller ens att det skulle gå så långt som till ett åtal. Sen är det naturligtvis en skandal att Engström inte utreddes grundligare redan 1986 eftersom han fanns med i utredningen redan från första dagen.

Det var visserligen ett rimligt scenario som presenterades och det skulle räcka för ett anhållande, vilket det är polisen som beslutar om. Därefter har polisen tre dygn på sig för att begära häktning, vilket den lokala tingsrättens jurister tar ställning till och beslutar. Nu har jag i och för sig bara varit nämndeman i ett halvår, men jag tror t o m att ett häktningsbeslut skulle vara tveksamt. Nämndemän är inte med vid första häktningsbeslut, men jag har flera gånger varit med om sådana beslut under pågående rättegångar ifall häktning ska hävas eller den tilltalade ska vara fortsatt häktad.

Jag kan inte tänka mig att det som presenterades skulle räcka för att väcka åtal, vilket det är åklagaren som tar beslut om. Sen är det helt klart att det som presenterades absolut inte skulle räcka för att fälla Engström och slutsatserna från gårdagen är en massiv kritik från såväl t ex Leif GW Persson, tidigare åklagare och kända advokater. Det hade varit bättre att lägga ned förundersökningen utan att peka ut en möjlig gärningsman.

Det här kommer bara att öka intresset från “privatspanare” framöver och det finns ju många andra tänkbara gärningsmän. Den förste var “33-åringen” från Jämjö, som jag minns som en mycket udda person under de två år vi gick samtidigt på dåvarande Vittusskolan. Sen kom bl a “PKK-spåret” och “Sydafrikaspåret” som dock inte ledde till något konkret. Christer Pettersson pekades senare ut av Lisbeth Palme och blev dömd av en oenig tingsrätt men blev friad av en enig hovrätt.

Vi får väl se vad som händer framöver nu när förundersökningen är nedlagd efter 34 år, men helt klart kommer spekulationerna att fortsätta i minst samma takt som tidigare och otaliga nya böcker kommer att skrivas.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>