Arkiv

Bokbörsen

“Vega-Svens” stuga 1911

Vykortet har titeln “Idyll från vestra udden“, dvs Västerudd eller Västerudden och är utgivet av Karlskronaförlaget Pettersson & Holm. Vykortet är postat år 1911, men jag tror bilden är tagen några år tidigare! Den lilla stugan, som stod på en tomt med endast 95 kvadratmeters storlek tillhörde Sven “Vega-Sven” Andersson (1847-1928) och hans hustru Maria Petersdotter (1851-1932). Sven fick sitt namn eftersom han var med på fartyget Vega som hittade Nordostpassagen åren 1878-1880 och som var en nordlig sjöväg mellan Europa och Asien genom Norra Ishavet.

Det finns en liknande bild med “Vega-Sven” och hans hustru tagen vid exakt samma plats och möjligen t o m vid samma tillfälle. “Vega-Sven” sålde huset till Örlogsvarvet år 1913 och huset är ett av de få som bevarades från Västerudden när hela området revs mellan 1950- och 1970-talen. Det lilla huset finns sedan 1954 att beskåda i Vämöparken.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>