Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Gamla “Idrottsbladet”

För omkring 20 år sedan annonserade jag ofta om att jag ville köpa i första hand gamla vykort, men även gamla idrottsböcker och fick på så sätt kontakt med en mycket trevlig äldre dam i Ronneby. Hon hade ärvt både ett mindre antal vykort och en enorm samling av den gamla tidningen Idrottsbladet efter sin bror.

Vykorten var inte så många och inget speciellt, men vi enades om ett rimligt pris som båda var nöjda med. Sen ville hon att jag skulle följa med upp på vinden och titta på samlingen av Idrottsbladet som fanns där tillsammans med massor av andra gamla för mig ointressanta böcker och tidningar. Brodern hade tydligen haft redaktören och ägaren av Idrottsbladet Torsten Tegnér som en slags idol och förebild.

Jag var egentligen bara intresserad av sju inbundna årgångar 1919-1926 som fanns i samlingen och där enades vi snabbt om ett pris. Dock ville damen helst bli av med HELA samlingen och den var inte liten! Jag vet inte varför jag till slut förbarmade mig över den övriga samlingen, men så blev det.

Så jag betalade lite extra för 30 privatinbundna band, som måste ha kostat brodern en mindre förmögenhet att binda in, med Idrottsbladet 1965-1975 och dessutom åtta gamla sockerlådor i trä med lösnummer mellan 1926 och 1966. Allt fanns på en vind på femte våningen i ett hus utan hiss och jag bar ner och gick upp i omgångar och fick köra två rundor hem till Karlskrona.

Allt har sedan dess varit i min källare (tur att jag inte behövt flytta sedan 1998). Dock har jag nu börjat sälja från min boksamling på Bokbörsen och fick där ett par riktigt intressanta kontakter, dels via en “blänkare” om Idrottsbladet på Bokbörsen och dels via en Facebookgrupp med gamla idrottsnostalgiker.

Lite märkligt nog (för mig) var dessa köpare i första hand intresserade av mina 1507 lösnummer 1926-1966. Jag hade varit rätt säker på att dessa snart skulle köras till soptippen eller pappersåtervinningen. Jag hade ju mer eller mindre fått dem på köpet för 20 år sedan, men jag satte ett vettigt pris på ett mindre antal kronor styck per tidning så nu har nästan 800 lösnummer åren 1941-1966 hamnat hos nya ägare. Det var tre lådor med totalt 50 kilo som gick iväg från postterminalen i Karlskrona i torsdags och nådde sina nya ägare dagen efter. Underbart att tidningarna åter hamnat hos några idrottsnostalgiker som verkligen uppskattar dessa och att de inte längre bara ligger i mitt förråd! Likadant resonerar jag när jag säljer från min vykortssamling Tradera och eBay.

Härligt med bättre plats i förrådet och nu kommer resterande Idrottsbladets lösnummer 1926-1940 läggas ut i trekilosposter på Bokbörsen. Detta för att utnyttja Bokbörsens fantastiska avtal med PostNord med 55 kronor i porto för allt upp till tre kilo.

Sen återstår att se vad jag ska göra med alla inbundna årgångarna, men det får bli en senare fråga! Samma gäller med de åtta sockerlådorna i trä som jag märkt är väldigt eftertraktade på Tradera!

Här syns 1 507 lösnummer av Idrottsbladet åren 1926-1966 uppackade och sorterade på hyllor innan drygt hälften gick iväg till andra platser i Sverige.
Idrottsbladet 1941-1944
Här har vi lösnummer åren 1941-1944 på nästan tio kilo som gick iväg från Karlskrona.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>