Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Alamedan mot öster

Dagens gamla bild är inget gammalt vykort utan en bild som jag tog själv någon gång troligen strax efter 1970 för att testa svartvit film i kameran.

Bilden visar Alamedan mot öster och längst till höger finns Hallströmska gården och nere vid Hans Wachtmeisters staty syns von Otterska gården. Det stora huset i mitten är rivet sedan länge och ersatt av modernare bebyggelse. Jag hade en kompis som bodde där och var på besök några gånger, men det var ingen högre standard på lägenheterna då, så rivningen var nog rätt självklar.

Lägg märke till den lilla automaten för “sjukvårdsartiklar” bredvid postlådan på väggen! Sådana fanns lite varstans i Karlskrona på den tiden och det var först i slutet av 1970-talet det blev fritt att sälja kondomer i vanliga affärer, dessförinnan måste alla sådana säljas separat som “sjukvårdsartiklar”. Jag kommer inte ihåg vad det stod på apparaten, men det bör ha varit Nils Adamsson i början och senare möjligen Durex.

Även de två telefonkioskerna på bilden är naturligtvis försvunna sedan länge. Jag minns att det fanns trätrallar med springor på golven och ofta kunde jag och mina kompisar hitta tappade tioöringar när vi lyfte på trallen! Pengarna spenderades sedan direkt till godis i närliggande Idas Bröd & Mjölk eller Ljungcrantz Tobak.

Alamedan mot öster omkring 1970

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>