Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Besök på “Hattfabriken”

Min morfar tillbringade drygt 40 år av sitt arbetsliv på Karlskrona Hattfabrik ungefär under åren 1922-1962 och eftersom han blev drygt 80 år gammal tillbringade han halva livet som anställd där. Det var länge sedan Hattfabriken lades ned och vad jag kan minnas hade jag aldrig varit på besök i byggnaden innan idag. Där finns nu t ex SVT Nyheter (“Radio Blekinge“) sedan länge, men även tandläkarmottagning och en rad andra enskilda företag. Alldeles nyligen flyttade även servicekontoret för Försäkringskassan och Skatteverket m fl myndigheter in i byggnaden.

Anledningen till mitt besök idag var att Arbetsmarknadsnämnden (AMN)  i Karlskrona kommun höll sammanträde i lokalen som en del i “Lärandedialog i AMN 2018”. Ett utmärkt initiativ för att politiskt valda ledamöter och ersättare i nämnden ska få information om hur arbetet i de olika verksamheterna inom Arbetsmarknadsförvaltningen fungerar, annars hålls alla möten i Kommunhuset på Östra Hamngatan.

Arbetsmarknadsavdelningen har nyligen flyttat in i lokaler på tredje våningen i gamla Hattfabriken och arbetsmarknadschefen Sara Drejstam och ett femtontal medarbetare höll alldeles förträffliga presentationer på en och en halv timme efter det ordinarie nämndssammanträdet! I april kommer nämnden att få liknande presentationer av Vuxenutbildningen och i maj av Integrationscentrum, som båda håller till i Försäkringskassans gamla lokaler på Norra Kungsgatan och det är något att se fram emot!

Efter avslutat möte, information och tid för frågor gick jag runt på tredje våningen och kände “historiens vingslag” där min morfar jobbade så länge. Härlig utsikt åt alla håll från översta våningen och morfar hade onekligen nära hem till Bryggaregatan där han och min mormor bodde under den tiden, förutom sommarmånaderna som tillbringades i Sillhövda då det var bilresor till jobbet som gällde när det inte var den tidens “industrisemester”.

Tycker det passar bra med en kombinerad reklamannons och bild från den tid när Karlskrona Hattfabrik var i full verksamhet med oftast mellan 150 och 200 anställda. Hattfabriken stängdes 1970, men viss tillverkning fanns kvar till 1972, kanske var det bara för att få fira 100-årsjubileum eftersom företaget startades 1872?

Besök på "Hattfabriken"

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>