Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

SD:s förslag till riksdagen

Valberedningen i Sverigedemokraterna presenterade igår sitt förslag till de första 60 namnen på riksdagslistan till valet den 9 september 2018. Listan ska diskuteras och fastställas på partiets valkonferens 16-18 mars så det återstår väl att se om det blir några förändringar bland dessa 60 namn. Sverigedemokraterna går i år för första gången inte till val med en gemensam riksdagslista för hela landet. Utöver dessa 60 namn kommer varje distrikt att nominera egna kandidater på platserna 61-73 på de 29 olika valsedlarna, vilket innebär att det totalt kommer att finnas över 300 olika namn på valsedlarna till Sveriges Riksdag.

Vid förra valet fick Sverigedemokraterna 49 platser i riksdagen och av dessa har några hoppat av och blivit “politiska vildar” och avhoppade moderaten Patrick Reslow har tillkommit. Dock är det bara 30 av nuvarande riksdagsledamöter som får förnyat förtroende enligt förslaget. Sedan tidigare var känt att kontroversielle Kent Ekeroth petats, men när man kollar listan saknas t ex även förre partiledaren Mikael Jansson, förre vice partiledaren Jonas Åkerlund och välkände Linus Bylund. Många hade nog även hoppats på att hårt arbetande och bloggande Thoralf Alfsson i Kalmar åter skulle få ta plats på riksdagslistan, men han får förmodligen nöja sig med en plats precis efter de 60 första på Kalmardistriktets lista.

SD:s förslag till riksdagen

För övrigt kan jag meddela att SD Karlskrona vid årsmötet för några veckor sedan fastställde de 30 första namnen till valsedeln till Karlskrona kommunfullmäktige. Noterbart är att det är 16 män och 14 kvinnor, så där är det helt klart inte någon övervikt bland männen som på många andra platser. Arbetet med att placera övriga godkända kandidater pågår för fullt och för närvarande är namn upp till nummer 44 inplacerade, men några fler kandidater kan hinna bli godkända och ta plats. I dagsläget har Sverigedemokraterna 11 mandat i kommunfullmäktige, men om man leker med tanken att SD skulle få 20 mandat i valet, så innebär det 20 platser som ledamöter och 10 platser som ersättare i fullmäktige och detta är absolut inget omöjligt scenario efter valet den 9 september 2018.

2 comments to SD:s förslag till riksdagen

  • ugglan

    SD begår ett stort misstag att inte ge Kent Ekeroth nytt förtroende. Det är just Ekeroth som man förknippar med SD. Ekeroth är helt outstanding bland de övriga slätstrukna halvfigurerna inom SD. Kent är inte dömd för något brott, vilket en del andra personer på listan är.
    Hoppas att SD gör ett bra val så ordnar sig det säkert för den utmärkte eldsjälen Thoralf Alfsson.

  • Karlskronabloggen

    Ja, jag håller med dig, jag skulle gärna sett både Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson bland de 60 namnen. Förhoppningsvis kommer båda med på olika listor från 61 och uppåt och sen är det upp till väljarna…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>