Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Ivalo Airport i Finland

Två bilder från Finlandsresan mellan jul och nyår kommer här och det är från flygplatsen i den lilla staden Ivalo i finska Lappland! Tätorten har bara drygt 3 000 invånare och flygplatsen skulle jag likna vid Ronneby Airport i storlek. Den första bilden är från ankomsten den 26 december när vi från plusgrader i Karlskrona och Helsingfors landade till 20 minusgrader i Ivalo.

Ivalo Airport i Finland

Från flygplatsen hade vi bokad transport till vårt hotell nära den ännu mindre orten Inari som tillsammans med Ivalo ligger i Finlands till ytan största kommun med fem procent av landets yta. Trots det är det bara 7 000 invånare i kommunen (inklusive Ivalos 3 000). Hur många som bor i den lilla orten Inari vet jag inte, men kanske några hundra? Vi gjorde ett besök där och allt som fanns var i princip ett bibliotek, bensinmack med hamburgerservering, en mycket trevlig pizzeria och ett snabbköp ungefär i storlek som Tempo Fågelmara!

Nedanstående bild är från flygplatsen i Ivalo när vi åkte tillbaka till Helsingfors och jag slogs av att det fanns fyra olika konkurrerande firmor för biluthyrning på denna lilla flygplats! Efter lite funderande så skulle nog det inte varit en dum idé att hyra bil eller en liten minibuss vid vistelsen i området, så jag förstår helt orsaken!

Fyra konkurrerande biluthyrare på Ivalo Airport i Finland

Fyra konkurrerande biluthyrare på Ivalo Airport i Finland

Dessa “vildmarkshotell” ligger spridda mitt ute i ödemarken och man blir rätt låst till hotellens aktiviteter och utbud av mat och dryck utan bil. Vårt hotell låg tre kilometer från affär och närmaste matställen i Inari och drygt tre mil från Ivalo. Tre kilometer låter inte mycket, men promenad i 20-25 minusgrader var inte att ens fundera över. Dock sista kvällen ordnade vi en taxi och handlade lite så tre av damerna kunde fixa avslutningsmiddag på ett av våra hotellrum och det var fullt i klass med den buffé hotellet erbjöd.

För övrigt fantastiskt att denna lilla flygplats har direktflyg från och till bl a LondonParis och Amsterdam, även om det säkert inte är dagligen utan bara kanske nån gång per vecka under högsäsongerna!

Värt att notera i övrigt är att säkert hälften av de som bodde på vårt fullbokade hotell (små stugor och hotellrum i fristående byggnader) var turister från Kina och Japan som kommit för att se norrskenet. Det var faktiskt nästan likadant på hotellet vid flygplatsen i Helsingfors under två frukostmål – övervägande asiatiska turister.

2 comments to Ivalo Airport i Finland

 • Fd K-a-bo

  Dina reaktioner påminner om när jag för ett antal år sedan besökte en ö i Ålands skärgård.
  Ön hade 120 åretruntboende.
  Fanns butik, bank, post, restaurang och äldreboende!
  Förstår inte hur befolkningen räckte till – men så var det..
  Minns att jag talade med kyrkvaktmästaren i öns kyrka.
  Han berättade att han hade nio jobb.
  Han fru bara fyra. Ett var att baka brödet till färjan som gick till ön..

 • Karlskronabloggen

  Ja, så var det nog i Ivari också! Vi pratade lite med mannen som skötte pizzerian och han var bartender, skötte kassan, serverade och fixade enklare rätter själv. Säkert hade han också ett annat jobb dagtid och han berättade bl a att pizzerian var till för lokalbefolkning och de flesta var stamkunder som kom för att ta en eller ett par öl på kvällarna. Ungefär som någon lokal pub på någon liten ort i England. Sen kom då och då turister och det var faktiskt flera sådana som dök upp tiden vi var där, nästan bara japaner eller kineser som antagligen bodde på hotell i närheten och hade lätt att ta sig dit.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>