Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Magiskt norrsken i Inari

Läsarna har säkert märkt att det inte varit några inlägg i Karlskronabloggen sedan den 23 december (förutom en tidsinlagd nyårshälsning). Jag tänkte ändra på det nu och framöver blir det förhoppningsvis uppdateringar minst en gång om dagen under det just påbörjade valåret 2018.

Anledningen till uppehållet var drygt sju dygn som mestadels tillbringades i Finland och finska Lappland i den lilla orten Inari som ligger 261 km norr om polcirkeln. Där tillbringade vårt resesällskap på åtta personer släktingar och vänner fem dagar och fyra nätter. Vi hade verkligen extrem tur med vädret för det var absolut magiska norrsken (aurora borealis) de första tre kvällarna! Enda nackdelen var att det var otroligt kallt med mellan 20 och 25 minusgrader dessa dagar, men då är norrskenen som bäst! Sista kvällen var det molnigt, snöade och bara kring tio minusgrader så den kvällen lyste norrskenet enbart med sin frånvaro.

För övrigt intressant att solen aldrig steg över horisonten någon gång under dagen utan det var “Polar Night” dygnet runt, med visst “dagsljus” bara ett par timmar mitt på dagen.

Magiskt norrsken i Inari

Vårt hotell i Inari låg alldeles vid strandkanten till Lake Inari, som är Finlands tredje största sjö. Det var bara att promenera ut på isen sent på kvällarna för att ta del av det spektakulära norrskenet och vi hade helt klart tur med vädret just för att se norrsken under vårt besök!

Magiskt norrsken i Inari

Bilden ovan är från första hela dagen i Inari när åtta finsk-svensk-kinesiska vänner är på väg mot den första aktiviteten som var en två timmar lång färd i fyra slädar bakom ivriga och helt galna huskyhundar som drog!

På utresa och hemresa var det även två övernattningar i Helsingfors på ett hotell nära flygplatsen och resorna till och från flygplatsen i Ivalo i norra Finland fungerade perfekt. Vi avslutade sedan Finlandsvistelsen med att få en privat guidad tur genom Helsingfors plus ett långt besök i den vackra gamla saluhallen. (Det kommer ett inlägg kring denna senare, för den är mycket lik den gamla saluhallen i Karlskrona som revs 1951).

Resan avslutades sedan med god mat och dryck ombord på MS Mariella från Helsingfors till Stockholm under nyårsnatten och sedan blev det flyg från Arlanda till Ronneby och flygbuss tillbaka hem till Karlskrona!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>