Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Pressvisning av Årsbok 2017

Idag hade Föreningen Gamla Carlscrona pressvisning av sin årsbok 2017 som heter “Vykortshälsningar från Carlskrona“. På plats fanns även Blekinge Läns Tidning, Sydöstran och Bas Blekinge och jag tänker inte skriva något längre inlägg kring detta utan bara tre kommenterade bilder. Underst finns en länk till Sydöstran där Joel Petersson skrivit en alldeles förträffligt bra sammanfattande artikel om boken!

Pressvisning av Årsbok 2017

Föreningen Gamla Carlscronas ordförande Rolf Andersson började med att göra en mycket bra sammanfattning om bakgrunden till boken och om hur arbetet fortlöpt under det gångna året. Det är föreningens “Bokkommitté” som tagit fram vykort och sammanställt boken.

Pressvisning av Årsbok 2017

Här ser vi BLT:s utsända reporter i samspråk med Föreningen Gamla Carlscronas tidigare ordförande Göran Mårtensson. Det är till största delen Görans vykort från sin egen samling som utgjort grunden för vykorten i boken och sedan har Gamla Carlscrona kompletterat med vykort från eget arkiv. Göran har också skrivit de inledande sidorna med vykortets historia presenterad från ett perspektiv på just Karlskrona, men massor av intressanta och fantasifulla vykort från den tid då “vykortsraseriet” rådde i Sverige de allra första åren på 1900-talet. Alla 300 bilder i boken är bilder som publicerats som vykort från Karlskrona mellan 1893 och 1930. Dock finns enstaka bilder med tidigare datum som dock inte kom ut som vykort förrän efter 1893.

Pressvisning av Årsbok 2017

Här en avslutande bild från gården vid föreningslokalen på Alamedan 11. Till vänster ser vi åter ordförande Rolf Andersson. I mitten Hans Ulveklint som både haft huvudansvaret och gjort layouten av boken och lagt otaliga timmar på detta och som alltid mot slutet av årsböckerna under stor tidspress. Till höger tidigare ordförande Göran Mårtensson, vars vykort alltså till största delen utgjort grunden för årsboken.

Jag kan hålla med om vad Rolf sade i sitt inledningsanförande, att det är kanske den mest intressanta årsbok som Föreningen Gamla Carlscrona givit ut rent bildmässigt och den är ett säkert julklappstips till “kaulskroniter” antingen i “staun” eller “utombys”. Upplagan är bara 800 exemplar, så ett tips kan vara att komma till Öppet Hus på Alamedan 11 på söndag den 3 december 12.00-17.00 (1:a Advent) när försäljningen börjar.

Här kommer länken till Sydöstrans utmärkta artikel:

Sydöstran (Joel Petersson): “Nya årsboken bjuder på vykort i mängder”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>