Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

UDG-teatern 1983-1990

Unga Dramatiska Gruppen“, eller “UDG-teatern” fanns i Karlskrona 1983-1990 och var mycket populär i vissa kretsar i staden! Gruppen bildades av Ulf Fembro och Joachim Mostberg. “UDG” spelade mest i Karlskrona, men hade uppdrag över hela södra Sverige. UDG-teatern hade ingen fast scen och i Karlskrona skedde spelningarna bl a på Stumholmen och på Bataljon Sparres gård, som framgår av reklamvykorten nedan.

Gruppen fick ekonomiskt stöd från både Karlskrona kommun och Landstinget Blekinge, men till sist blev den ekonomiska situationen för svår, vilket ledde till att när ledare och flera medarbetare flyttade till nya jobb i Gävle 1990 så blev det nedläggning. En stödförening bildades som samlade in pengar för att betala av UDG:s skulder.

För egen del bevistade jag aldrig någon av UDG-teaterns spelningar, men det skrevs oerhört och helt obegripligt mycket om gruppen i dåtidens lokala gammelmedier. En av mina dåvarande arbetskamrater var för övrigt djupt involverad i stödföreningen som samlade in pengar för att betala gruppens skulder. Minns inte om de fick ihop alla pengar, men jag ska fråga nästa gång jag träffar honom!

Vykortet till vänster med reklam för “Per Stigmans Äventyr” hittade jag för övrigt även som affisch när jag på loppis köpte en ram med en helt annan affisch som motiv. Bakom fanns bl a just affischen med “Per Stigmans Äventyr” och den sitter nu i en annan ram på väggen här hemma, för den är faktiskt riktig snygg som affisch!

UDG-teatern 1983-1990

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>