Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

36 år sedan “U 137”

Igår kväll var det 36 år sedan U 137 gick på grund vid Malkvarn nära Sturkö utanför Karlskrona. U-båten upptäcktes dock först dagen efter för 36 år sedan den 28 oktober 1981 och blev inte officiellt känd för svenska folket förrän klockan 12.40 då det kom med i en nyhetssändning från Dagens Eko.

Minns att jag den dagen arbetade på min arbetsgivares kontor i (“på”) Jämjö och fick reda på händelsen när jag slog på bilradion efter att ha flexat ut tidigt den dagen. Det var nämligen min pappas 60-årsdag, så efter en sväng hem till Norra Hässlegården, blev det födelsedagsfirande inne på Trossö. Minns att för ovanlighetens skull stod TV:n på vid detta födelsedagsfirande och det kanske inte var så konstigt med tanke på händelsens dignitet.

Reportagevykort var vanliga i början av 1900-talet, men var extremt ovanliga 1981. Dock utkom åtminstone fem olika vykort från denna händelse. Det är otroligt ovanligt att hitta postgångna vykort från tiden närmast efter grundstötningen.

2 comments to 36 år sedan “U 137”

  • AWSvensson

    Från sommarstugan på Sturkö kunde man se Hästholmen o den aktivitet av helikoptrar o marinbåtar som trafikerade Gåsefjärden ,så nog minns man pådraget .

  • Fd K-a-bo

    ..och forfarande kvarstår frågan om grundstötningen berodde på om kaptenen tullat för mycket på/i taxfreeskåpet eller om man var ute i informationssyfte ?
    När man på mycket informativa sajter kan läsa om att ryssen hade så fina kartor över landet att informationen endast kunnat inhämtats via “personlig närvaro” på platsen står iaf MIN åsikt klar.
    Ryssarna har sedan början på förra seklet alltid tillämpat gamla kinesiska teorier om informationsmissledning (glömt vad det hette, nåt på m..)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>