Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Ett gammalt mysterium löst

Någon gång alldeles i slutet av 1980-talet när jag just börjat samla äldre vykort från Karlskrona lite mer på allvar köpte jag nedanstående “fotovykort” från 1904 av en mynt- och vykortshandlare på Kalendegatan i Malmö. Vykortet låg sorterat under “Karlskrona” och hade en fin Karlskronastämpel. Dock kunde jag inte riktigt identifiera platsen, mer än att det rimligen borde vara i hamnen vid dåvarande Skeppsbron någonstans. Vykortet var i helt perfekt kvalitet och priset överkomligt på 40 kronor, så det införlivades i samlingen. Att vykortet verkligen var från Karlskrona styrktes också av att det var adresserat tillBoktryckaren (otydligt förnamn) Simon och adressen var bara Härstädes och meddelandet löd bara Välkommen i morgon kl. 4.

Ett gammalt mysterium löst

På denna typ av “fotovykort” finns i regel ingen text från fotografen gällande motivet som kanske sålde bilden till de som var med på bilden, men knappast till några affärer eller liknande. Nu har dock exakt samma “fotovykort” dykt upp på Tradera och med en mycket informativ text kring motivet. Tyvärr lite för dålig upplösning på bilden som finns på Tradera, men inledningen av texten lyder

“Här presenteras en del utaf noblässen vid Karlskrona hamn”

"Här presenteras en del utaf noblässen vid Karlskrona hamn"

Säljaren kallar det “Gubbar på ljugarbänken” och det ligger nog en del i det, men det kan också vara arbetare som tagit en paus eller folk som hoppas på något ströjobb vid Skeppsbron, där det vid denna tid var full verksamhet hela dagarna både med handelsfartyg och passagerarbåtar som avgick mot Stockholm m fl orter.

Det ska bli kul att se slutpriset på vykortet, just nu efter sju bud 185 kronor som högsta, med tre dagar kvar.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>