Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Valfusk i Kyrkoval 2013?

En STOR snackis i sociala medier och på Flashback är nedanstående tweet från en lokalpolitiker:

Valfusk i Kyrkoval 2013?

Tweeten är gjord av en ung lokalpolitiker från Socialdemokraterna, men jag har valt att i bästa gammelmediastil pixla namn och bild och heller inte direktlänka till källorna, för jag vill inte strö salt i såren och jag gissar att flickan inte mår speciellt bra just nu. Tweeten gäller kyrkovalet 2013 i Karlskrona-Aspö pastorat där politikern och hennes mamma tydligen ska ha gömt Sverigedemokraternas valsedlar.

Dock visar hon på en djup okunnighet när det gäller Kyrkoval 2013 när hon skriver “Det som är ännu mer roligt är att SD fick alltså inga röster alls i Karlskrona som är en av SD:s starkaste fäste”. Det var inte så konstigt eftersom Sverigedemokraterna inte ens ställde upp med kandidater till Kyrkofullmäktige (lokal nivå), så där gick det inte att rösta på SD. Däremot kunde man rösta på SD till Kyrkomötet (riksnivå) och Stiftsfullmäktige (regional nivå), så det är dessa valsedlar hon och hennes mamma i så fall gömt. Jag var själv på plats och röstade i de två senare valen, dock inte till Kyrkofullmäktige eftersom SD inte ställde upp där.

Till Kyrkoval 2017 den 17 september har dock Sverigedemokraterna tre kandidater på lokal nivå i Karlskrona-Aspö pastorat och fyra kandidater på lokal nivå till Amiralitetsförsamlingen. SD ställer 2017 även upp med kandidater i samtliga övriga församlingar och pastorat på lokal nivå inom Karlskrona kommun.

Det var en formlig explosion igår kväll med inlägg på Facebook kring detta och även naturligtvis en numera rätt omfattande tråd på Flashback. Många kommenterade på politikerns Facebooksida, men alla inlägg försvann efterhand och t o m ett extemt dåligt försök till (bort)förklaring raderades. Fast så är det ju, att “internet glömmer aldrig” och allting har sparats och exponeras i tråden på Flashback.

Det har varit diskussioner kring om detta betraktas som valfusk eller inte, vilket hade varit självklart om det gällt allmänna val, där liknande beteende straffats rätt rejält tidigare. Slutsatsen blev väl att oavsett vilket så är eventuellt brott preskriberat sedan förra året. Politikern i fråga har idag flyttat, men har förtroendeuppdrag för (S) i en nämnd i Karlshamns kommun, men där måste man nog förutsätta att detta inte kan fortsätta.

För övrigt blir det intressant att se om de lokala gammelmedierna BLT, Sydöstran, SVT Blekinge och 24Blekinge övrhuvudtaget kommer att ta upp detta! Man kan ju bara föreställa sig vilket pådrag det hade blivit i alla både lokal- och riksmedier ifall en politiker från Sverigedemokraterna twittrat motsvarande!

UPPDATERAT:

Enligt skärmdumpen nedan lämnade tydligen den berörda politikern både sina politiska uppdrag och sitt medlemskap i Socialdemokraterna sent igår kväll. Ja, det fanns naturligtvis inget annat alternativ, eller som nån skrev på Flashback: “Hon var nog lite naiv… Föga anade hon den veritabla skitstorm hon drog ner, hon skulle ju bara skryta lite om sitt lilla prank, men glömde att hon inte var på fikaträff hos det lokala SSU…”

Valfusk i Kyrkoval 2013?

1 comment to Valfusk i Kyrkoval 2013?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>