Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Blir SD största parti 2018?

Sveriges Television och opinionsinstitutet Novus presenterade idag en mycket intressant undersökning om väljarsympatier! Novus har för vana att underskatta Sverigedemokraterna och en anledning är säkert att det är en telefonundersökning där man blir uppringd på sitt hem- eller mobilnummer. Inför valet 2014 hade exempelvis Novus 9,1 % för SD, vilket förvandlades till 12,9 % i det riktiga valresultatet. I dagens undersökning får SD 20,0 %, vilket är den högsta siffran i en Novusmätning sedan det svenska flyktinghaveriet hösten 2015. SD är nu Sveriges i särklass näst största parti enligt mätningen, som dock blir betydligt intressantare om man bryter ned siffrorna!

Bland de som betraktar sig själva som “arbetare” är Sverigedemokraterna nu största parti i Sverige med 29,6 procent av rösterna och här kan man verkligen tala om att LO:s stora hatkampanj mot SD totalt har misslyckats. SD är nu också största parti bland män sett till hela landet och ser man till landsdelarna är SD största parti bland väljarna i Blekinge, Skåne och Småland. Två andra områden där SD nu är största parti är bland “egna företagare” och bland personer som “minst gått gymnasiet“.

Så det där gamla tramset från gammelmedierna om att Sverigedemokraternas väljare är “arga, lågutbildade och arbetslösa unga män från Skåne” kan nu förpassas till soptunnan.

För min personliga del tror jag absolut att Sverigedemokraterna kommer att bli Sveriges största parti söndagen den 9 september 2018, det skulle förvåna mig oerhört om så inte blir fallet!

SVT Nyheter: “Väljarbarometern”
SVT Nyheter: “SD får stöd av var femte svensk”
Expressen: “SD stiger – Moderaterna tappar”
Mats Knutson: ”Sverigedemokraternas framgångar bland arbetare en rysare för Socialdemokraterna”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>