Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

“Invigning” på Stortorget

Idag var det “invigning” av det nya betongbygget runt Karl XI:s staty och ett par hundra karlskronabor hade samlats för att ta del av invigningen. Det var fyra rätt trista tal och en liten musikkår stod för övrig underhållning. Lite skillnad mot när statyn invigdes år 1897 då kung Oscar II medverkade och hela torget var fyllt av folk.

Hur det nya utseendet av statyns omgivning ser ut i förhållande till tidigare utseende med grönt och blommor runt omkring får var och en själv avgöra. En nyhet är också att kungen nu åter har en värja vid sin vänstersida. Den gamla värjan vandaliserades och försvann sommaren 2013 och man kan kanske fråga sig varför det dröjt nästan fyra år innan den återställdes?

"Invigning" på Stortorget

2 comments to “Invigning” på Stortorget

  • fd K-a-bo

    “Invigning” idag?
    Det förklarar varför det kryllade av arbetande människor vid statyn när vi passerade förbi förra helgen. På övertid..
    Vi från storstan på landets baksida är inte så vana vid sånt,där är möjligheten att få tag på någon Viktig Person efter 12 en fredag rätt liten..
    Vid “spontana samtal” med ett antal K-a-bor visade det sig att de flesta avr mest intresserade av att Karl XI nu fått tillbaka sin värja.
    Åsikterna om den nya omgivningen bör helst inte återges..

  • Karlskronabloggen

    Ja, det är nog de flesta karlskronabors uppfattning att “det var bättre förr” när det gäller omgivningen. Svårt att förstå argumentet med “trappor att sitta på”, det fanns ju hur mycket sådant som helst runt torget redan tidigare. Trapporna på Trefaldighetskyrkan, Fredrikskyrkan och Rådhuset, bänkarna på “Solgatan” och de tidigare bänkarna runt statyn. Precis som med “spanska trappen” dessutom en onödigt stor kostnad som inte står i proportion till förändringen.

    Positivt dock med renoveringen av de fyra lyktorna runt omkring och att kungen nu åter har fått en värja, även om det inte är originalet!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>