Arkiv

Bokbörsen

Oscar Svanbergs affär

Detta helt magnifika s k “fotovykort” är tyvärr inte postgånget, men är med stor sannolikhet från cirka 1920. Adressen är Drottninggatan 13 och livsmedelstaffären heter “Oscar Svanberg“. Affären övertogs på 1950-talet av Percy Abramsson, som ändrade namnet till “Svanbergs Eftr.” År 1958 flyttade han affären rakt över Östra Prinsgatan till Drottninggatan 11 i den då alldeles nybyggda “Bostadsrättsföreningen Rosenfeldt“. Även Percys far Mauritz och Percys bror Ivan hade livsmedelsaffärer i Karlskrona.

I den gamla lokalen på bilden har det sedan dess varit varierande verksamheter. Många minns säkert från slutet av 1960-talet, när det var en frisör som kallades “hypnosmannen” i lokalen och uppmärksammades stort i riksmedierna, men det är en helt annan historia, som kanske kan berättas vid senare tillfälle!

Oscar Svanbergs affär på Drottninggatan 13

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>