Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Den blå varvskranen svänger

Många har säkert lagt märke till, eller hört talas om, att den 78 meter höga blå mastkranen på varvet vred sig ett halvt varv p g a blåsten i julhelgen. Kranen heter egentligen “Portalkran 14” eller “Franska kranen” och var i drift åren 1960-1996. Bilden nedan är visserligen tagen en vinterdag i mars 2006, men passar bra som illustration. Till höger den mindre mastkranen från 1803 som “bara” är 42 meter hög.

Efter denna svängning i julhelgen kom “Stormen Urd” från motsatt vädersträck och lär ha svängt kranen tillbaka. Enligt experter på varvet är det inte ovanligt att kranen rör sig vid hårda vindar, men senaste dagarna har kranen rört sig extremt mycket jämfört med tidigare.

Den blå varvskranen svänger

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>