Arkiv

Bokbörsen

Alfred Johanssons bageri

Bagarmästare Alfred Johansson övertog år 1903 bageriverksamheten i gården på bilden som hade adress Amiralitetsgatan 7. Fastigheten hade då redan varit bageri sedan år 1758 och fanns kvar på platsen till början av 1970-talet. Hur många “kaulskroniter” minns inte bageriets “ankarstock”? Bageriet var tveklöst det främsta i Karlskrona under mitten av 1900-talet och hade ett fyrtiotal anställda.

Verksamheten övergick efterhand till sönerna Karl-Ivan och Evald Eklöf (som tagit moderns efternamn). Bageriverksamheten flyttades i början av 1970-talet till annan plats och bröderna rev alla byggnader i kvarteret längs Amiralitetsgatan och uppförde i gult tegel tre stora längor hyreshus i fem våningar som även har fasader mot Amiralitetstorget och Konstapelsgatan. Adresserna då blev Amiralitetsgatan 1 A och B, 3 A och B samt 5 A och B och jag bodde själv i den första längan några år kring 1980.

Alfred Johanssons bageri

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>