Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

“Dagens Skämt” från SCB

Statistiska Centralbyrån (SCB) levererar idag sin “stora väljarundersökning” som kommer två gånger per år. Att gammelmedierna överhuvudtaget rapporterar om denna undersökning som den “viktigaste” säger det mesta om hur illa ställt det är i den “politiska korrekthetens” Sverige. Ingen kan väl längre ta deras undersökningar på allvar? De ringer alltså upp personer på deras privata hem- eller mobilnummer och resultatet baseras på att de förväntar sig att få ett ärligt svar från den uppringde.

Bara för att ta ett exempel från undersökningen närmast innan valet 2014 visade SCB:s undersökning att Sverigedemokraterna och Miljöpartiet som jämnstora (8,1 resp 8,0 %). I valet några månader sedan var SD nästan dubbelt så stora som MP (12,9 mot 6,9 %). Dessutom är det sedan länge känt att Socialdemokraterna alltid grovt överskattas av SCB.

Ännu mer häpnadsväckande är “bortfallet” på helt otroliga 43,9 procent! Av de som lottades fram för att delta och blev uppringda påträffades överhuvudtaget inte 22,6 %, 18 % ville inte vara med i undersökningen och 2,9 % sa sig vara för sjuka för att delta.

OBSERVERA också att av de ynka 56,1 procent som besvarade frågorna svarade var femte (20 %) dessutom att de var “osäkra” på vilket parti de skulle rösta på “om det varit val idag”.

Pinsamt att man överhuvudtaget kan ta en sådan undersökning på allvar!

"Dagens Skämt" från SCB

Relaterat:

Även Johan WesterholmLedarsidorna.se har liknande synpunkter i sitt blogginlägg om undersökning och hans slutkläm i artikeln nedan säger det mesta: “För att vara lite raljant, SCB kan snart uppvisa en statistiskt säkerställd oförmåga att mäta opinionen korrekt.”

Ledarsidorna.se, Johan Westerholm: “Skakig opinion”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>