Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Trump 306 vs. Clinton 232

Svenska gammelmedier gör en stor sak av att Hillary Clinton fick fler enskilda röster än Donald Trump i presidentvalet. Som det fungerar i USA saknar det fullständigt betydelse och det är femte gången i historien som det händer. Systemet är uppbyggt på 538 elektorsröster, som fördelas mellan de 51 delstaterna efter folkmängd och den som får flest röster i varje delstat får alla elektorsrösterna. Exempelvis har Kalifornien hela 55 elektorer och här fick Clinton alla eftersom hon hade överlägset flest röster där. Det är just den stora segern i folkrika Kalifornien som är anledningen till att Clinton kunde få flest enskilda röster totalt.

Själva presidentvalet innebar dock en helt solklar seger för Donald Trump som tog hem hela 306 elektorsröster mot Hillary Clintons 232. Kolla kartan där områden i rött representerar dels alla staterna, men också enskilda valkretsar i varje stat. Den röda färgen representerar Republikanerna och Donald Trump och den blå färgen Demokraterna och Hillary Clinton. “Landslide victory” kallas det i flera tidningar i USA, eller “jordskredsseger” som är den svenska benämningen!

Trump 306 vs. Clinton 232

Det var för övrigt rätt löjligt att se hur svenska gammelmedier hela tiden “höll hoppet uppe” för att Hillary Clinton skulle kunna vinna. Jag följde valet parallellt i några USA-medier och alla prognoser pekade redan efter tre-fyra timmar på att Donald Trump skulle bli näste president. Ett exempel är kurvan nedan där man ser att Clinton fortfarande var favorit de första timmarna innan den rejäla svängningen kom. New York Times hade också en procentmätare som rätt snabbt slog över till Trumps fördel och t o m när det var tiotalet delstater kvar att räkna slog den i botten på “95  % Trump”.

Trump 306 vs. Clinton 232

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>