Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Lite spårvagnshistoria…

Från provkörningen av spårvagnarna i Karlskrona den 7 december 1910 finns elva kända vykort i samma serie och här ett av de mer ovanliga. Det är Borgmästaregatan mot norr och vyn är sig faktiskt rätt lik än idag, med undantag av spårvagnen. De flesta husen på bilden finns kvar om man inkluderar den gamla fasaden till Hotell Savoy, eller tidigare Hotell Storkällaren, som sparades och nu är entré till Wachtmeister Galleria.

Provkörning av spårvagnarna den 7 december 1910

Nedläggningen av Karlskrona Stads Spårvägar skedde natten mellan den 14 och 15 maj 1949. De fem motorvagnarna med nummer 1 t o m 5 körde i parad från 17:s port klockan 00.10 och massor av Karlskronabor hade gått ut för att ta farväl längs färdvägen. Ändstationen för färden denna gång var spårvagnshallarna vid Gräsvik där Karlskrona Stads Spårvägars drygt 38-åriga historia avslutades klockan 01.00. Nedan en bild från Amiralitetsgatan just efter att motorvagn nummer 2 påbörjat “den sista färden”.

Spårvagn i Karlskrona på sin sista färd 1949

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>