Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Tidningsdöden allt närmare

Den s k “tidningsdöden” rycker allt närmare för de flesta svenska dagstidningarna. Koncernen Mittmedia som ger ut 28 lokaltidningar har gått ut med mycket drastiska förslag som innebär att 75 procent av journalisterna kan komma att sägas upp fram till år 2018. Alla tidningar blir i så fall också gratistidningar och koncernen satsar, liksom kvällstidningarna, på digital utveckling. Jag har svårt att se att det skulle hjälpa särskilt mycket för huvudproblemet är ju att det har gått upp för läsarna att tidningarna inte skriver om verkligheten när det gäller vissa samhällsfrågor. Tidningarna antingen vinklar eller förtiger helt vissa nyheter, så varför betala för lögner?

Det har tidigare meddelats att 90 procent av Sveriges dagstidningar “i augusti 2016” skulle spärra sina webbsidor för besökare som använder annonsblockerare som t ex Adblock, men några sådana spärrar har åtminstone inte jag sett ännu? Dagens Industri har ett meddelande att man måste avaktivera Adblock, men det är bara att klicka sig förbi. Har även sett Aftonbladet har vissa videoklipp som man bara får se i låg kvalitet om man inte godkänner tidningen i sin Adblock. Vi får väl se om det kommer något mer, men Adblock är underbart så man exempelvis slipper se 25-30 annonser vid varenda sidvisning hos de stora tidningarna.

Blekingetidningarna BLT och Sydöstran ägs båda av Gota Media och även där är det ekonomiskt kärvt med ständiga neddragningar och sparpaket. Jag har tidigare skrivit om de anställda “klickjägarna” som ständigt postar sina egna tidningars artiklar i den populära Facebookgruppen “Du vet att du är från Karlskrona när…” i hopp om att medlemmarna ska klicka på länkarna. För de som inte använder Adblock visas då ett tiotal annonser per sida och tidningarna får betalt av annonsörerna per “sidvisningar”.

Ett annat tecken på desperationen är BLT:s ständiga utdelande att gratisexemplar på marknader och jag tycker bilden från Lyckeby Marknad igår symboliserar “tidningsdöden”. BLT var t o m på plats i City Gross dagen innan och försökte prångla ut gratisexemplar. Jag avböjer alltid och försöker vara artig när jag förklarar varför jag överhuvudtaget inte ens funderar på läsa varken BLT, eller andra gammelmediers tidningar.

Tidningsdöden allt närmare

1 comment to Tidningsdöden allt närmare

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>