Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Hästöbron för hundra år sen

Hästöbron till vänster byggdes år 1905, långt innan de utfyllningar som gjorde att det blev dagens landförbindelse med ön. Bygget av bron finansierades av juveleraren C. A. Hellsten som på den tiden ägde Hästö. Anledningen till bron var att ägaren ville förbättra kommunikationerna med staden plus att göra det mer attraktivt för stadsborna att köpa de tomter han styckade av och sålde. Det vackra vykortet är postgånget 1915, men den kolorerade bilden är nog tagen något år tidigare. Några större villor finns redan på ön och fler villor och sommarstugor kom på plats efterhand som tomterna såldes. Idag hundra år senare är det en helt annan syn och ett betydligt mer tättbebyggt Hästö. Den gamla träbron förlorade sin funktion när utfyllningarna gjorde att det blev landförbindelse, men den ersattes ändå av en ny betongbro 1992 eftersom det är en viktig genväg in mot Karlskrona centrum, Vämö, Bergåsa, lasarettet o s v för de som cyklar, springer eller promenerar.

Hästöbron för hundra år sen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>