Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Dödsolycka med spårvagn

Dagens gamla bild kommer från Västra Prinsgatan alldeles vid Amiralitetsskolan i form av ett vykort som är postat år 1915. Lite längre fram i korsningen med Borgmästaregatan skymtar en spårvagn just på den plats där den enda spårvagnsolyckan i Karlskrona med dödlig utgång inträffade. Det var den 20 oktober 1911 då en 9-årig flicka på hemväg från Amiralitetsskolan trillade när hon skulle korsa spåret till hemmet på andra sidan Västra Prinsgatan och kördes över av spårvagn nummer 3. Trots snabb hjälp och färd med ambulansvagn till lasarettet gick flickans liv tyvärr inte att rädda. Olyckan utreddes noggrant och ingen skuld lades på spårvagnsföraren som saktat ned den redan låga farten i korsningen och gett signal enligt gällande regler.

Så en kombination av att flickan hade något nedsatt hörsel p g a sjukdom och att hon råkat trilla just vid spåret blev den officiella förklaringen på den tragiska olyckan. Det bestämdes också att spårvagnen därefter alltid helt måste stanna till och ge signal innan denna korsning.

För övrigt helt otroligt att läsa gamla reportage som om denna händelse där namn och adress för flickan och hennes mamma (som var änka) plus namn på spårvagnsföraren och namn och yrke för de personer som hjälpte till i räddningsarbetet publicerades dagen efter i lokaltidningen. Dessutom oerhört detaljerade beskrivningar av alla flickans fruktansvärda skador, som heller aldrig skulle publicerats idag.

Dödsolycka med spårvagn

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>