Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Systrarna Glans på Bergåsa

Dagens gamla vykort är hämtat från Bergåsa ett par kilometer norr om centrum och som hade ett eget “minicentrum” med (bara för att nämna några exempel) två bankkontor, post, biograf, affärer som t ex möbelhandel, bilhandel, konditori, korvkiosk, skomakeri och mycket annat. Vykortet visar systrarna Glans tobaks- och pappershandel där senare Sparbanken flyttade in i huset och idag är det en tapetserarverkstad. Bilden är från början av 1950-talet just efter att Karlskrona spårvägar lagts ned. De hade sin ändhållplats just framför huset, men spårvägen ersattes 1949 av bussar och ringlinjerna 11 och 12.

Systrarna Glans på Bergåsa

2 comments to Systrarna Glans på Bergåsa

 • Tjalle

  Bäste bloggare !
  Det är geniala bilder du lägger ut här !!!
  Erkänner att jag norpar de flesta av dem och sparar i en hörna på datorn!
  Kommer ihåg när Sparbanken var här, med ingång från vänstersidan.
  Men kommer INTE ihåg att trottoaren här var “upphöjd” ?

 • Karlskronabloggen

  Tack för det Tjalle! Ja, jag försöker alltid hitta lite ovanligare vyer från samlingen och sen underlättar det med lite information om motiven på korten som kanske inte är så kända för alla läsare. Jag har själv inga direkta minnen från Bergåsa eftersom jag växte upp på Trossö och sedan flyttade lite längre norr om “staun”, men Bergåsa måste varit ett väldigt trevligt område på den tiden.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>