Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Wolodarski vs. Gudmundson

Följde i morse en intressant debatt från (tror jag) gårdagens Aktuellt i SVT mellan ansvarige utgivaren Peter WolodarskiDagens Nyheter och Per Gudmundson från Svenska Dagbladets ledarredaktion. Upprinnelsen till debatten var att Per Gudmundson på Twitter skrivit att han tyckte det var beklagligt att människor måste söka sig till Flashback för att få korrekt information i fall som t ex då aktuella IKEA-morden.

Ingen mening att länka själva debatten eftersom den ligger långt in i en Aktuelltsändning och är borta från nätet om en vecka, men Per Gudmundson var solklar vinnare i debatten. Båda var överens om att allt publicerande av namn, bild och etnicitet måste avgöras från fall till fall, men så fungerar det tyvärr inte idag vilket Per Gudmundson också både påpekade och förklarade på ett mycket bra sätt.

Det absolut viktigaste i debatten var att Per Gudmundson på bästa sändningstid fick påpeka att tråden på Flashback om IKEA-morden nästan direkt hade en miljon sidvisningar och just innan gårdagens debatt nästan tio miljoner sidvisningar. Mycket bra att få fram detta i direktsändning så att fler indoktrinerade medborgare i Sverige hittar till Flashback och kan läsa relevant information och bilda sig en egen uppfattning.

Inom samma ämne var det en brutal gruppvåldtäkt i Ludvika igår där gammelmedierna i vanlig ordning mörklägger betydelsefull information. Det är dock bara att gå till Flashback och kolla underAktuella ämnen så finns häktningsframställningar, namn och bilder att ta del av. Häktningsframställningar är alltså offentliga handlingar som alla kan ta del av, men gammelmedierna väljer att mörklägga dessa uppgifter.

För min rent personliga del tycker jag inte att namnen behövs i första läget utan jag förespråkar den danska modellen där man i medierna oftast uppger etnicitet och liknande relevant information om brottslingarna och sedan låter läsarna och danskarna själva avgöra vilken betydelse de tycker att det har i det aktuella fallet.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>