Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Rosenbomsvandringen 1957

Klippet nedan är upplagt av Rosenbomsamlaren Lasse Carlsson och jag citerar hans text angående historiken och syftet med denna gamla tradition i Karlskrona.

Enligt gammal tradition skulle studenterna vid Läroverket i Karlskrona på ett led med ena foten på trottoaren och den andra i rännstenen, vandra runt på stadens gator. Målet för denna vandring var Rosenbom. Med sig hade varje student lika många ettöringar som man var gammal och de skulle vara präglade det året man var född. Dessa skulle skänkas till gubben Rosenbom och på detta sätt bringa tur inför de stundande skrivningarna. Så på “mösspåsättningsdagen” begav sig alla avgångsklasser på ett led iväg mot Rosenbom. Ofta hade man med sig plakat med diverse budskap, även mössorna broderades med texter. Ville man bryta sig ur vandringen och lämna rännstenen för att ta bilder av sina kamrater, blev man tvungen att hoppa på ett ben tills man kom tillbaka till rännstenen, detta gjorde att bilderna blev en aning suddiga. Då studenterna var många och de flesta var födda samma år, fick man börja samla mynt i god tid. Under åren byttes ettöringen ut mot mynt med högre valörer. Rosenbomsvandringen har alltid arrangerats av eleverna själva.

Mer om Rosenbom och Rosenbomsvandringen på www.rosenbom.se

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>