Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

“Högutbildade lyfter SD”

Det var länge sedan den gamla skrönan om att de som röstar på Sverigedemokraterna främst är “lågutbildade och arbetslösa unga män i Skåne och Blekinge”. Det är möjligt att det låg någon sanning i det uttrycket när partiet låg kring en-två procent i opinionen, men idag är läget som bekant ett helt annat när partiet är Sveriges i särklass tredje största parti och dessutom växer så det knakar.

Igår kväll presenterade Dagens Nyheter sin och Ipsos väljarundersökning där Sverigedemokraterna når en ny rekordnivå i just deras undersökning med 13,6 procent. Om man kollar på status.st, som är en sammanvägning av samtliga nio opinionsinstituts mätningar, snittar Sverigedemokraterna på 15,1 procent för februari 2015, vilket är den högsta siffran sedan mätningarna började.

För övrigt en mycket bra och läsvärd artikel i Dagens Nyheter som bl a konstaterar att partiet går starkt  framåt främst bland högutbildade, äldre och kvinnor. Detta har varit känt under en längre tid, men det är trevligt att detta faktum inte längre undanhålls i gammelmedier som DN.

Dagens Nyheter: “Högutbildade och kvinnor lyfter SD”

Nedan en bild från status.st som visar utvecklingen för Sverigedemokraterna månad för månad sedan september 2010. Partiet låg då på 5,1 procent i väljaropinionen och idag på 15,1 procent, dvs en tredubbling av väljarstödet på bara fyra och ett halvt år.

Väljarsympatier för Sverigedemokraterna 2010-2015

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>