Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

PEGIDA Dresden fortsätter

Det var många svenska gammelmedier som uttryckte belåtenhet över att måndagens PEGIDA-demonstration i Dresden i Tyskland ställdes in, trots att orsaken var konkreta mordhot mot personer i ledningen. Jag brukar följa vad som skrivs i tyska medier och det är trevligt att få nytta av den gamla skoltyskan igen. Visst fungerar det med Google Translate till engelska eller svenska, men man missar vissa poänger vid sådana översättningar.

Det blev dock bara knappt en veckas uppehåll i Dresden för i morgon söndag gör den nya ledningen av flera olika skäl ett undantag från demonstrationer varje måndag och genomför marschen “mot islamiseringen av Europa” i morgon söndag den 25 januari. Sen återstår det att se om det blir nytt deltagarrekord, det gamla ligger på en bra bit över 20 000 deltagare. Såg också att liknande nu genomförts i Köpenhamn och Oslo, fast med förhållandevis få deltagare. Dock var det så det började även i Dresden och PEGIDA finns nu i de flesta länder i Europa, så även i Sverige där PEGIDA Sverige har över 8 300 följare på Facebook.

Det lär även vara i stort sett klart med tillstånd för den första PEGIDA-demonstrationen i Sverige, där det kan tyckas lite märkligt att det blir Malmö som val av plats. Kanske orsaken är att det tveklöst kommer att bli en mycket stor massmedial uppmärksamhet i och med valet av just Malmö, det återstår att se hur det går!

För att ge en uppfattning om hur stort detta är i Tyskland (svenska gammelmedier censurerar oftast eller skriver bara om de mindre motdemonstrationerna) så kommer demonstrationer att genomföras i tolv olika tyska städermåndag den 26 januari, plus att det samma dag även blir demonstrationer i Antwerpen, Köpenhamn och Tønsberg i andra europeiska länder. Demonstrationen i Malmö är för övrigt planerad till måndagen den 9 februari 2015 och initiativtagare är den kände galleristen Henrik Rönnquist.

PEGIDA Dresden fortsätter

4 comments to PEGIDA Dresden fortsätter

 • Lars Ottosson

  Malmö måste vara livsfarligt att göra något sådant. Vågar människor verkligen gå med där.

 • Per Björkenstam

  Hej Lasse,
  Jag kollar ju gärna in på din blogg ibland och ser på de trevliga bilderna på vår fina stad och tar del av dina intressanta kommentarer kring dessa.
  Eftersom jag inte delar dina politiska åsikter fördjupar jag mig inte särskilt i övriga bidrag. Men tycker ändå att det kan vara intressant med åsikter som skiljer sig från de egna. Man bör försöka se brett, enligt min mening.
  Och de här demonstrationerna i Tyskland, följer jag också eftersom jag är i Tyskland ungefär en gång i månaden och dessutom, nästan varje dag, ser nyheter på tysk TV och på nätet.

  Men nu läste jag en artikel från dig lite extra. Vissa saker förvånar mig i det du skriver.
  Din kritik av ”gammelmedia” har jag sett tidigare. Du kritiserar dem för att ej ta upp demonstrationerna. Och om de gör de, talar de hellre om motdemonstrationerna som samlar, som du säger, samlar ett mindre antal människor.
  När jag såg på SVT för två veckor sedan, var man på plats i Dresden. ”Man räknar med 25000”, minns jag att de sa. Vad man däremot inte tog upp, var att det samtidigt i Leipzig var 30000 motdemonstranter gentemot 3000 Legidaanhängare. I Dresden handlade verkligen om en mindre skara motdemonstranter, men de 30000 i Leipzig nämndes alltså inte. Samma kväll demonstrerade 20000 mot främlingsfientlighet i München under mottot ”München ist bund”. I Berlin heter Pegidas motsvarighet Bärgida – de samlade 400 samma kväll – 4000 motdemonstranter. Det är faktiskt bara i Dresden som motdemonstranterna utgör ett mindre antal än demonstranterna. Inte heller detta nämndes med ett ord, vad jag kunde se i svenska medier.
  Så om de föreligger någon snedvridning i rapporteringen, hittar jag den, i alla fall just här, på andra kanten.
  Eller är det bara dålig journalistik att man inte tar reda på lite mera uppgifter?
  För övrigt verkar stödet för Pegida minskat något- 17000 igår.
  Och åtal väntar f övr för deras ledare, Lutz Bachman, efter att ha publicerat en selfie där han har Hitlermustasch. Han var inte med på demonstrationen igår.

  Mina uppgifterna kommer från Der Spiegel.

 • Tjalle

  Hej Per,
  om man ska vara lite petig så handlar ju inlägget ovan om Pegida i just Dresden.
  Annars har du rätt, motdemonstranterna är i övertal i andra städer.
  Men man får härvid betänka att en “demonstrant” generellt betecknas som “stygg” medan en “motdemonstrant” automatiskt är “snäll”.
  (Det s.k. Malena-Ernman-syndromet)

  Att demonstrationen nu lagts på söndagen beror på att på måndagen anordnas en “konsert mot främlingsfientlighet” under mottot “Öppet och brokigt – Dresden för alla”. Och det hade nog kunnat bli lite stökigt.

  Sedan noterar jag att Pegida började i en stad med mindre än 0,5% muslimer ???

 • Karlskronabloggen

  Hej Per!

  Precis som Tjalle skriver så handlade inlägget om just Dresden där PEGIDA startade och det är där det talats mer om de mindre motdemonstrationer i svenska gammelmedier än om själva demonstrationen. Jag såg också igår att de hade en liten minskning till 17000 deltagare, men det tror jag inte beror på att stödet minskat. Snarare är det tvärtom efter de hot som gjorde att förra demonstrationen ställdes in. Sen gjorde mycket riktigt Lutz Bachman bort sig rejält. Vi får väl avvakta och se vad som händer i Dresden nästa måndag innan man drar för stora växlar på gårdagens demonstration. Det cirkulerar även uppgifter på 20-25 000 igår, men så är det alltid i olika medier.

  Helt rätt som Tjalle också skriver att i andra städer är “motdemonstrationerna” större till antal deltagare om man följer tyska medier och de har även nämnts i de ganska få svenska gammelmedier jag följt i denna fråga. Det jag mest vänder mig mot i svenska gammelmedierna är uttrycket “muslimfientliga” eller “främlingsfientliga” demonstrationer. Som jag ser det handlar det om demonstrationer mot ideologin islam och den islamisering som med politikernas goda vilja har gått på tok för långt.

  Jag vet att du gillar de gamla bilderna Per och det är alltid roligt att höra och jag tycker, precis som du, att det är trevligt med “åsikter som skiljer sig från de egna”. Det är precis så det ska vara i ett demokratiskt samhälle och att man kan föra en bra debatt trots att man tycker olika.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>